Bra kött

Vad är ett bra kött?
Det finns en stor diskussion omkring vad som är bra kött. Hos oss styr några enkla regler för att vi ska anse att köttet är bra.
- Så korta avstånd till slakteri som möjligt.
Slaktdjur ska inte stressas med långa transporter eller bullriga slakterier
Lasse Bengtsson, konsult inom slakt menar: ”Stressade djur som transporterats långt ger sämre kött. För varje kilometer du kan minska transporten och minska stressen ökar kvaliteten. ”
- Naturligt bete ger bättre smak på köttet. Mer gräs och mindre kraftfoder ökar köttets fettkvalitet. Naturligt bete gör även att djuren lägger på sig lämplig mängd fett.
- Bra kött luktar bra.
- Nötkött ska vara rött, marmorerat och med synligt fett.
- Fläskkött ska vara ljusrosa men inte blekt. Blekt kött visar på ett stressat djur.
- Färs ska vara nymald.
- Köttet ska vara hängmörat.
- Djuret ska ha rätt viktklass så att musklerna är rätt utvecklade
Bra kött är en underbar maträtt. Tyvärr är det inte alltid så lätt att få tag i.
Vi på Dackebygdens köttbutik levererar bara bra kött.

Comments are closed.